Er der lebber på Lesbos?

Det korte svar er ja. Der er også pænt mange flygtninge, men det er en anden historie.

Sverige og jeg tog til noget så lebbet som Lesbos på sommerferie først i august. Det var kulminationen på blandede overvejelser, så som at vi ikke orkede at tænke over, om det at kysse hinanden i offentligheden var problematisk (udelukker alligevel nogle destinationer), og så et utroligt stort behov for varmegrader og råddent meget sol. Jeg kom i tanker om, at jeg egentlig ikke kunne huske, hvornår jeg sidst havde holdt sommerferie, så alt i alt var behovet for at komme væk og slappe af sådan cirka altoverskyggende. Det samme var trangen til at forvandle blåviolet, tenderende gennemsigtig krop til noget der måske/måske ikke blev i stand til at bære shorts. Der sker fandme noget med pigmenteringen, når man passerer de 30, så det sagt …

Vi tog af sted noget før, der var massiv dækning af flygtningesituationen i medierne. Vi vidste, at situationen tilspidsede, og at vi kunne tage ekstra bagage med (nødhjælp). Og det gjorde vi. Selvfølgelig var vi ikke forberedt på, hvordan det egentlig var at møde folk på flugt, det bliver man nok aldrig rigtig. Det var chokerende, de lokale var freaking helte og håndterede situationer, som regeringen havde givet op overfor – og vi endte også selv med at gi en hånd med i en lejr bag den by, som vi boede i. Men jeg vil egentlig ikke skrive så meget mere om det. Vi er alle sammen opmærksomme på, hvad der foregår – situationen udspilles nu i vores egen baghave, mere eller mindre.

Det var en god ferie. Vi havde tid til at rulle øen tynd i en bette lejebil, smart tilpasset de græske vejudfordringer, og selvfølgelig var vi nød til at slå en smut forbi Skala Eressos, Sapphos fødeby. Det må være noget tilsvarende lebbernes hovedstad, sån på verdensplan. Ud over at være en hyggelig lille hippie-gøgler by, der består af 80 % lebber og 20 % hippier (og/eller et kryds mellem begge dele), så er det også et komisk øjebliksbillede af en kultur, som på mange måder ikke forandrer sig så meget om man befinder sig på Vela på Vesterbro eller the Pink Flamingo i Skala Eressos. Christiane, sej, norsk lebbe, formulerede det meget præcist: “Det er lidt ligesom at gå på McDonalds, det er sku samme koncept ligegyldig hvor i verden, du befinder dig. Samme udvalg og samme måde man køber ind på”. Det var utrolig fint at grine lidt af sig selv – og af nogle af de dogmer, som jeg også selv er en del af. For det var mærkeligt pludselig at stå der midt i hvad der teknisk set burde føles som safe haven, tilhørsforhold og min kultur – uden at det egentlig overhovedet gjorde det. Jeg skal være den første til at indrømme, at nok så meget som jeg ville ønske, at jeg var god til at dyrke scenen, så er jeg det bare ikke. Jeg føler mig altid lidt fejlcastet og bliver aldrig rigtig komfortabelt inventar i den klassiske lebbe-beværtning. Det er som om, at jeg aldrig rigtig har lært spillereglerne, og at alle andre end mig kender til hemmeligheden om, hvordan man navigerer. Måske jeg bare skal øve mig, måske jeg bare må erkende, at jeg er en malplaceret, gammel hund, der ik kan finde ud af det der med nye tricks.

Nå, men hvis man ellers er i besiddelse af en god portion selvironi og er klar på komisk møde med egen kultur sat på spidsen, så er Skala Eressos klart en oplevelse og et besøg værd. Men man skal nok være lidt mindre blufærdige end S og jeg (og helt klart mere single), for at få de fulde les-perience, der inkluderer måneskinsfester, fælles svømmeture, nøgenstrand osv. Når det så er sagt, så er det interessant at opleve et sted, hvor vi er normen, hoteller kun for kvinder er ganske almindeligt og hvor de i øvrigt afholder the International Eressos Womens Festival en gang om året http://www.womensfestival.eu/. Lebbemekka galore!

 … Nåh ja, og så havde jeg da også et øjebliks vildhed over grækernes babyprodukter … (snort, grynt, mormor).

Produkter

Go’ torsdag guys and gals

L.A.  

Skriv en kommentar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s